niedziela, 12 stycznia 2014

Poświąteczne cantuccini

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić kolejnym, troszkę zaległym przepisem, a zaległym, bo jeszcze pachnącym świętami. Przepis na te niepozornie wyglądające ciasteczka prezentowano w Dzień Dobry TVN. Przetestowaliśmy na sobie - pycha!


Do przygotowania wypieku potrzebne są:
- mąka (400 g),
- cukier (220 g),
- proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki),
- jajka (3 + 1 do posmarowania ciasteczek),
- migdały bez skórki (180 g),
- kandyzowana skórka pomarańczowa (2,5 łyżki) lub skórka starta z 2 pomarańczy (uprzednio sparzonych),
- przyprawa piernikowa (1 opakowanie),
- szczypta soli.


Migdały siekamy na mniejsze kawałki. My użyliśmy do tego moździerza.

3 jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową, skórkę pomarańczową oraz migdały. Mieszamy wszystko razem.

Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy około 4 cm (ciasto należy oprószyć mąką, żeby nie przywierało do dłoni).


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wałeczki wykładamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 12-15 minut. Po tym czasie, ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i kroimy na plasterki szerokości około 1,5 cm.

Ciasteczka ponownie układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy przez 8-10 minut. Przysmak wyjmujemy, kiedy się przyrumieni, studzimy i zajadamy :)

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com