piątek, 29 marca 2013

Łosoś marynowany w oliwie z oliwek z czosnkiem

Pomyślałam, że zdążę jeszcze podzielić się z Wami doskonałym świątecznym przepisem. Myślę, że na stałe zagości on w naszym menu bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. A to dlatego, że po pierwsze, pasuje na jedne i drugie święta, bo czemu by nie? Po drugie, jest dosyć drogą propozycją, więc zasługuje na wykorzystywanie go do zadań specjalnych. Poza tym, rybne danie oczywiście świetnie sprawdzi się w ten postny czas. Chociaż, dla mnie to prawdziwy rarytas, więc chyba z postem niewiele ma wspólnego.


Potrawa została wprost stworzona dla mnie. Zawiera łososia, którego ubóstwiam, w towarzystwie czosnku, który jest jedną z moich ulubionych przypraw. Całość skąpana jest w pysznej oliwie z oliwek. Na dodatek, przepis jest banalny! Czegóż chcieć więcej?


Około 0,5 kg wędzonego łososia (najlepiej filet, nie plastry) kroimy w kostkę. 3-4 ząbki czosnku kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z łososiem. Całość posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy oliwą z oliwek tak, aby łosoś był zanurzony w oliwie. Wszystko mieszamy, wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe!


Zdrowych, Spokojnych Świąt i smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com